Alginianowe masy wyciskowe

Alginianowe masy wyciskowe, zwane też alginatowymi, dostarczane są w postaci różowego i białego proszku w szczelnych puszkach albo plastykowych woreczkach. Przed użyciem proszek ten. należy zarobić ze ściśle określoną ilością wody w ciągu 45 sekund. Woda powinna mieć temperaturę pokojową. Po wymieszaniu masa ma konsystencję ciastowatą. Wskutek wyparowywania wody wyciski alginianowe kurczą się i zmieniają kształt, wobec czego wymagają natychmiastowego odle-wania modeli. W razie konieczności późniejszego odlania modeli wyciski należy przechowywać w środowisku wilgotnym, np. obłożone wilgotną ligniną, albo nawet w oleju parafinowym. Podatność wycisków alginiano- wych na wysychanie maleje po zanurzeniu ich w roztworze ałunu glino- wo-potasowego. Zapobiega to również powstawaniu chropowatości na mo- • delach gipsowych. Masy alginianowe wykazują małą odporność mechaniczną i dlatego wyciski z nich powinny mieć odpowiednio grube brzegi (około 5 mm) oraz szczelnie przylegać do łyżek wyciskowych. W celu zapewnienia dobrego przyczepienia się masy do łyżki wyciskowej wykleja się jej wnętrze przylepcem (ryc. 140). Płynność zaro-bionej masy nie jest zbyt duża, na ogół jednak wystarczająca, ażeby wypełnić drobne zachyłki i miejsca podchodzące. Masy te są chętnie stosowane do wycisków częściowo i całkowicie zachowanego uzębienia, jak również do wycisków przy wykonywaniu koron. Alginianowe masy wyciskowe występują pod takimi nazwami fabrycznymi, jak:

Elastic, Zelex, Zelgan, Calcinat, Pla-Gen, Ryc_ 140 Łyżka wyciskowa Imprex, Tissutex, Palgat, Vulcano, Alginat, wyklejona przylepcem. Formuła 51, Algetral, Bosalgin.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *