Konserwacja narzędzi

Konserwacja narzędzi polega na ich oczyszczaniu, oliwieniu lub waze- linowaniu, ostrzeniu oraz odpowiednim przechowywaniu. Oczyszczanie narzędzi odbywa się bezpośrednio po zabiegu. Plamy z krwi pozostawionej na narzędziach usuwa się przez mycie pod bieżącą zimną wodą. Narzędzia większe czyści się przy użyciu szczotki ze sztucznego włosia pod strumieniem bieżącej ciepłej wody (temp. 45°), a następnie myje się w wodzie gorącej. Po opłukaniu narzędzia wyciera się-na sucho. Drobne narzędzia (wiertła, kamienie) czyści się szczotką metalową po uprzednim nawilżeniu.

Poszerzacze metalowe, miazgociągi itp. czyści się szczotką włosianą, również po uprzednim nawilżeniu (najlepiej do tego celu używać szczotek do zębów). Szczotkę prowadzi się w kierunku zazębień. W przeciwnym razie szczotka zahacza o ząbki narzędzia, prowadząc do jego uszkodzenia lub zniszczenia.

Prostnice i kątnice, jeśli nie są sterylizowane w wyjaławiaczu olejowym, wymagają dodatkowej konserwacji. W tym celu należy:

– a) narzędzie puszczone w ruch zanurzyć na 1 min. w czystej benzynie,

– b) zdjąć rękojeść (pancerz), wytrzeć lnianym płótnem jej wewnętrzną ścianę i mechanizm,

– c) osuszyć wszystkie części składowe,

– d) naoliwić i złożyć.

Prostnice i kątnice zapasowe

Prostnice i kątnice zapasowe, a także inne instrumenty nie używane, należy pokryć cienką warstwą wazeliny technicznej, a przed użyciem odkonserwować.

Ostrzenie narzędzi odbywa się na lekko naoliwionym kamieniu arkan- zasowym (karborudowym drobnoziarnistym).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *