Odkażanie, czyli dezynfekcja

Środki odkażające chemiczne działają destrukcyjnie na komórkę bakteryjną, przede wszystkim ścinając białko zarodzi komórki. Przetrwalniki drobnoustrojów zawierają bardzo mało wody w porównaniu z formami wegetatywnymi, stąd ich białko trudniej ulega ścięciu. Tym tłumaczy się odporność przetrwalników na działanie środków odkażających. Odkażanie uzyskuje się nie tylko drogą zabicia drobnoustrojów, ale i osłabienia ich zjadliwości, wstrzymania rozwoju, a nawet mechanicznego ich usunięcia z powierzchni, np. skóry rąk.

W stomatologii używa się różnych antyseptyków. Należy do nich kwas karbolowy w 0,3—5% wodnych roztworach — do dezynfekcji urządzeń sanitarnych i naczyń. Podobnie 1 i z o 1 (pochodna kwasu karbolowego) w 0,5—5% roztworach służy do dezynfekcji (zmywania) podłóg w gabinetach i do odkażania spluwaczek stomatologicznych.

Sterynol w roztworze 1—2% służy do odkażania rąk i niektórych narzędzi.

Chloramina w roztworach 0,5—5% używana jest do odkażania kubków szklanych i plastykowych (co najmniej przez okres 30 min.), odkażania wycisków gipsowych, protez zębowych itp.

Formalina w 5—10% roztworach służy do odkażania niektórych wycisków stentsowych, łyżek szelakowych, szablonów woskowych, protez zębowych, szyn i aparatów ortodontycznych. Czas odkażania co najmniej 30 min.

Paraformaldehyd w postaci tabletek jest szczególnie przydatny do odkażania lub przetrzymywania w stanie odkażonym niektórych narzędzi, a szczególnie wierteł i drobnych narzędzi kanałowych, wacików, sączków itp.

M e r f e n w roztworach 0,5—1% służy do odkażania protez zębowych i szablonów woskowych w ciągu co najmniej 15 min.

Alkohol etylowy w 70—80% roztworach służy do odkażania blatów stolików, prostnic i kątnic i niektórych urządzeń w unitach. Nie należy przeceniać jednak skuteczności tego postępowania, gdyż dostępny w handlu alkohol może zawierać nawet zarodniki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *