Połykanie i jego przebieg

Do czynności mechanicznej śliny należy zaliczyć przede wszystkim przygotowanie pokarmu (kęsa) do połknięcia, a dzieje się to przez zamianę jego konsystencji na papkowatą. Dotyczy to szczególnie tzw. pokarmów suchych. Po wprowadzeniu pokarmu do jamy ustnej zostaje on w czasie żucia dokładnie zwilżony. Zwilżenie ułatwia jego uformowanie oraz nadaje mu gładką i śliską osłonę, warunkującą przedostanie się do przełyku i dalej do żołądka. Szczególną rolę w tej fazie czynności fizjologicznej odgrywa ślina śluzowa (ślina wydzielana przez gruczoły o charakterze śluzowym), zawierająca dość znaczne ilości mu- cyny.

Połykanie (deglutatio) stanowi końcową fazę obróbki przyjmowanych pokarmów przez jamę ustną. Jest to szereg złożonych, odruchowych czynności, dzięki którym pokarm przygotowany w postaci kęsa (bolus) przesuwa się przez przełyk do żołądka. Naśliniony i zżuty pokarm zbiera się na grzbiecie języka i następnie uformowany w kęs jest zagarniany odpowiednimi ruchami mięśni języka do jamy gardłowej. Tworzenie się kęsa w jamie ustnej i przesunięcie go do jamy gardła podlegają jeszcze naszej woli, natomiast następne fazy połykania są już odruchowe.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *