Rola śliny

Należy jednak podkreślić, że ptialina nie wywiera działania trawiennego na celulozę i dlatego skrobię przed spożyciem gotuje się lub piecze. W czasie gotowania następuje rozerwanie jej osłonki celulozowej, jak również następuje uwodnienie samej drobiny skrobi, co w sumie czyni ją podatniejszą na działanie enzymów trawiennych śliny.

Roli śliny nie można zawężać tylko do działania fizycznego i chemicznego W trawieniu niektórych pokarmów. W działalności fizjologicznej ustroju zwierzęcego spełnia ona bowiem jeszcze dwie ważne funkcje. Są to czynności wydalnicze i wpływ na regulację wodną organizmu. Jak powszechnie wiadomo, ze śliną gruczołową wydziela się wiele substancji organicznych lub nieorganicznych. I tak na przykład wiele substancji trujących (rtęć, jodek potasu, ołów i temu podobne związki), wprowadzonych do ustroju często nawet w celach leczniczych, zostaje między innymi wydalanych wraz z śliną. Ze śliną wydalane są również rozmaite rodzaje bakterii i wirusów, a niekiedy nawet tak złośliwe i groźne dla życia, jak wirus wścieklizny lub wirus zapalenia rogów przednich rdzenia kręgowego (choroba Heinego- -Medina).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *