Ślina i jej funkcje

Ślina spełnia także rolę polegającą na rozpuszczaniu pokar-mów. Zmysł smaku, którego liczne zakończenia odbierające bodźce- smakowe znajdują się w błonie śluzowej języka, jest zmysłem reagującym szczególnie i wyłącznie na bodźce chemiczne. Wszelkie więc stałe- substancje wprowadzone do jamy ustnej muszą być przede wszystkim rozpuszczone w ślinie. Dopiero wtedy mogą one zadziałać na kubki smakowe.

Ściśle chemiczną rolę śliny w trawieniu pokarmów ogranicza, się zwykle do trawienia skrobi. Wprawdzie znajdują się w niej enzymy z grupy esteraz (lipazy i sulfatazy) lub proteaz (peptydazy, mucynazy i proteinazy) i mogą one zapoczątkować w jamie ustnej trawienie tłuszczów i białek, są to jednak czynności o bardzo ograniczonym charakterze, nie wpływające w istotny sposób na rozkład tych dwóch podstawowych rodzajów pokarmów. Największą, a zarazem najbardziej dotychczas poznaną rolę w trawieniu pokarmów w jamie ustnej posiada enzym zwany amylazą ślinową, a określany także mianem ptialiny lub- diastazy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *